ABBA, este un grup de muzică suedez catalogat ca fiind unul dintre cele mai de succes grupuri din istoria muzicii pop. Acesta a dominat clasamentele anilor ’70 cu șlagăre ce au avut priză la public.
Membrii formației sunt compozitorul și clăparul Benny Andersson (n. 16 Decembrie 1946, Stockholm, Suedia), compozitorul și chitaristul Björn Ulvaeus (n. 25 Aprilie 1945, Gothenburg, Suedia), precum și solistele vocale Agnetha Fältskog (n. 5 Aprilie 1950, Jönköping, Suedia) și Anni-Frid Lyngstad (n. 15 Noiembrie 1945, Narvik, Norvegia).
Grupul a început să ia formă în 1969 când Andersson și Ulvaeus, care mai colaboraseră și în alte proiecte pop-folk, le întâlnesc pe Lyngstad și Fältskog. Aceștia nu numai că vor colabora din punct de vedere artistic, dar vor deveni și cupluri, astfel Andersson are o relație cu Anni-Frid Lyngstad iar Ulvaeus cu Agneta Fältskog. Cvartetul a debutat ca trupă de cabaret cu numele Festfolk, un nume ce se joacă alăturând două cuvinte ce se pronunță aproape identic în suedeză: festfolk, care înseamnă “petrecăreți” și fästfolk, care în jargonul anilor ’70 însemna “cupluri logodite”. Ulvaeus și Fältskog se căsătoresc în 1971, iar Andersson și Lyngstad le urmează exemplul în 1978.
În vreme ce Festfolk nu are succes în Suedia, cântecul “People Need Love” înregistrat de grup ca Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid, are un succes modest în 1972. În anul ce urmează cei patru reușesc un loc 3 în calificările naționale pentru Eurovision, cu single-ul “Ring, Ring.”
Încurajați de acest succes și botezați A.B.B.A. de către producătorul Stig Anderson, trupa revine la Eurovision în 1974 și câștigă marele premiu cu șlagărul “Waterloo.” În același an lansează albumul cu același titlu – “Waterloo”.
La un an distanță după triumful de la Eurovision, ABBA (1975) devine cu adevărat un fenomen pop global. Piesele “Mamma Mia” și “S.O.S.” devin hit-uri cu un uriaș succes în Europa, Australia, și America de Nord, iar trupa profită de noua modă a clipurilor video pentru a-și capitaliza carisma . ABBA lansează în 1977 “Arrival”, ajungând pe locul 1 în America cu “Dancing Queen”, o piesă de club prietenoasă.
The Album (1978) marchează o schimbare: deși piesa “Take a Chance on Me,” este un succes desăvârșit, celelalte piese de pe album au influențe art rock iar partea a doua a discului este dominată de un “mini-musical” intitulat “The Girl with the Golden Hair.”
De vreme ce The Album marchează un progres din punct de vedere artistic pentru ABBA, relațiile între membrii trupei au de suferit după ce Ulvaeus și Fältskog divorțează înainte de lansarea Voulez-Vous (1979). Cuplul jură că desparțirea nu va afecta formația dar Super Trouper (1980) conține o serie notabilă de piese precum “The Winner Takes It All” și “Lay All Your Love on Me,” trădează un curent melancolic ce nu era prezent în albumele anterioare. Andersson și Lyngstad divorțează în timpul înregistrărilor pentru albumul The Visitors (1981), iar ritumrile raggae ale piesei “One of Us” nu au făcut decât să scoată la lumină și mai tare starea de spirit a trupei. Această despărțire se dovedește a fi mult prea mult pentru ABBA iar trupa se desființează în 1982.
Ultimele cântece lansate de ABBA sunt The Day Before You Came, Cassandra, You Owe Me One si Under Attack. Tot din aceasta perioadă datează și unul dintre cele mai cunoscute cântece-demo ale ABBA, Just Like That. Acesta este considerat a fi cântecul care ar fi putut relansa trupa.
Agnetha și Frida și-au încercat cariera solo, iar Benny și Bjorn s-au retras ca autori. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 și până în 2002, au fost realizate mai multe compilații care s-au vândut foarte bine.
ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și carisma celor patru au fost componentele dominante ale rețetei uriașului succes. În 2001, albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxette, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.
Trupa s-a reunit în 2018, transmițând un mesaj pe pagina oficială de Instagram: “Decizia de a continua turneul cu avatarurile digitale a avut o consecință neașteptată. Cu toții am simțit că, după 35 de ani, ar fi distractiv să ne unim forțele din nou și să intrăm în studioul de înregistrări. Așa că am făcut-o. Și a fost ca și cum timpul a stat pe loc și am fost plecați într-o scurtă vacanță. O experiență extrem de agreabilă”[5], declarând ulterior că vor susține concerte în 2019 și 2020, însă trupa nu va fi pe scenă în formă fizică, ci sub forma unor holograme de înaltă tehnologie numite „ABBAtars”, care îi vor înfățișa la fel ca în 1979.
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/ABBA
https://www.britannica.com/topic/ABBA
Written by: musicfm
abba Agnetha Fältskog Anni-Frid Lyngstad Benny Andersson Björn Ulvaeus pop suedia
Can't Stop Red Hot Chili Peppers
Hollywood Stars Neon NiteClub
Irish Green Eclipse
Copyright Music Fm Romania 2024
Post comments (0)